Urine onderzoek

Als u bij verdenking op blaasontsteking de urine wilt laten onderzoeken, dan kunt u dit ’s morgens voor 10.00 uur in een goed afgesloten potje inleveren aan de balie. Het is belangrijk de volgende aanwijzingen op te volgen.

NB. Geen glazen potjes. Urinepotjes zijn gratis verkrijgbaar op de praktijk en/of te kopen bij de apotheek. Graag naam en geboortedatum op het potje.

Opvangen urine
Voor het onderzoek is het middelste gedeelte van de eerste ochtendurine nodig, de zogenaamde ‘midstream’ urine. Dit vangt u als volgt op: Vooraf even wassen met een washandje met water. Plas eerst even een beetje in het toilet en vang daarna wat urine op in een schoon urinepotje door dit in de plasstraal te houden. Om verontreiniging met bacteriën te voorkomen houden vrouwen de schaamlippen gespreid en mannen trekken eerst de voorhuid terug. Sluit daarna het potje goed af met de deksel. Noteer vervolgens uw naam en geboortedatum op het potje!

Inleveren van de urine

Lever de urine ‘s morgens voor 10.00 uur in en zet het koel weg als u het niet gelijk na opvangen kunt brengen, het liefst in de koelkast. Graag onderstaand formulier ingevuld met uw klachten samen met het potje inleveren. Dit formulier kunt u downloaden en alvast thuis invullen. Beantwoord altijd alle vragen, ook wanneer u geen klachten heeft. Het formulier is ook bij de assistente verkrijgbaar.
Formulier urineonderzoek

Uitslag urine onderzoek
U kunt na 11.30 uur met de assistente bellen voor de uitslag.