Een praktijkondersteuner is in Nederland een functie in de huisartsenzorg; letterlijk de ondersteuner van de huisarts(praktijk), vaak afgekort tot POH (PraktijkOndersteuner Huisarts) Er zijn twee specialisaties: somatiek (lichamelijk) en geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ).
Praktijkondersteuner Somatiek
Onze praktijkondersteuner somatiek begeleidt patiënten met een lichamelijke chronische aandoening, zoals diabetes, astma/COPD en hart- en vaatziekten. Zij geeft voorlichting over het ziektebeeld, begeleidt de patiënt bij medicatiegebruik en veranderingen in de leefstijl en zij voert controle onderzoeken uit. De praktijkondersteuner heeft een eigen spreekuur en bezoekt ook patiënten thuis. Ze heeft hiervoor een aanvullende opleiding gevolgd.
Praktijkondersteuner GGZ
Heeft u last van psychische klachten? U bent niet alleen. In Nederland heeft 1 op de 4 mensen last van psychische klachten. Blijf er niet mee lopen, maar neem contact met ons op en maak een afspraak met de POH-GGZ.
De afkorting POH-GGZ staat voor Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg. De POH-GGZ werkt binnen de huisartsenpraktijk en begeleidt mensen met lichte psychische klachten, zoals piekeren, somberheid, angstklachten of werkstress/ burn-out. Ook bij chronisch psychische klachten die onder controle zijn kunt u hulp krijgen van de POH-GGZ.
Wat doet de POH-GGZ?
De praktijkondersteuner kunt u zien als een extra schakel tussen de huisarts en ggz-instellingen. De POH-GGZ bespreekt samen met u uw klachten en vragen. Het is ook mogelijk om over de geschiedenis van uw klachten te praten en over wat u geprobeerd heeft om van uw klachten af te komen.
Vervolgens adviseert de POH-GGZ u over een mogelijke aanpak van de klachten. Dit kan een aantal vervolggesprekken bij de POH-GGZ zijn. Ten slotte is het mogelijk dat er advies wordt gegeven voor verdere behandeling of begeleiding. Dit kan bij maatschappelijk werk, een psycholoog of een GGZ-instelling.
Een gesprek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.
Wat kan de POH-GGZ voor je doen?
Nog even op een rijtje in wat voor een soort gevallen de POH-GGZ om de hoek komt kijken. De POH-GGZ kan dus helpen bij:
- het verhelderen van problemen;
- het geven van voorlichting over klachten, oorzaken en mogelijke oplossingen;
- het geven van advies over behandeling en verwijzing;
- kortdurende behandeling of begeleiding in de huisartsenpraktijk;
- nazorg na behandeling in de GGZ.
De POH-GGZ heeft een beroepsgeheim. Dat betekent dat zij niet met anderen praat over de zaken die je vertelt. De POH-GGZ werkt in het dossier van de huisarts.
Kosten
U hoeft voor de gesprekken met de POH-GGZ niet te betalen. De kosten worden vergoed door de basisverzekering. Uw eigen risico wordt niet aangesproken, omdat de zorg onder huisartsenzorg valt.
De huisarts blijft altijd eindverantwoordelijk voor uw zorg.